2022 az üveg éve

Vissza az előző oldalra

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2022. évet az üveg nemzetközi évének hirdette meg hangsúlyozva az üveg tudományos, gazdasági és kulturális szerepét. Az üveg számos létfontosságú technológiát támogat, elősegíti a fenntarthatóságot és a zöld világot, gazdagítja életünket, mégis gyakran észrevétlen marad.

Mit ad az üveg a társadalomnak

• Tudásalapú társadalmunkban az üveg a fő információs csatorna. Az üvegoptikai szálak globális kommunikációs forradalomhoz vezettek; ezek az eszközök jelentik az internet gerincét. A speciális üveg érintésérzékeny borításokat ad mobiltelefonjainkhoz, ott vannak az érintőképernyőkön forradalmasítva ezzel a kommunikációt.
• Az üveg egy vegyileg ellenálló csomagolóanyag a gyógyszeripar számára, és szerepet játszik abban, hogy vakcinát szállítsanak a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemhez.
• A bioüveg kompozícitok olyan képességekkel rendelkeznek melyek integrálódnak az emberi csontba; serkentik az emberi test természetes védekezőképességét; részt vesznek a hallás- és fogászati problémák megoldásában.
• Üveg nélkül nem készülhetnek napelemek, melyek tiszta energiát adnak; az üvegszálak csökkentik szénlábnyomunkat a szélturbinák lapátjainak megerősítésével, otthonaink szigetelésével; a veszélyes hulladékok üvegbe olvasztása biztonságosabbá teszi az atomenergiát.
• Az építőiparban felhasznált nagy mennyiségű üveg nem csak dizájn értékkel jelent, hanem számos műszaki előnnyel bír: szűri az ártalmas sugarakat, fény és hőszigetelő.
• Az üvegoptika és az optoelektronika fejlődésének eredményeként a James Webb űrteleszkóp tanulmányozhatja az ősrobbanás utáni első pillanatokat, és bővítheti az Univerzum megértését.
• Az üvegből készült termékeket biztonságosan újrahasznosítják.
• Az üvegművészek szerte a világon felhívják az emberiség figyelmét erre a csodálatos anyagra, beleértve a figyelemre méltó gyártási módszereket, a benne rejlő szépséget, valamint a természet teljes színspektrumának megörökítésének és megjelenítésének képességét.

További információk https://iyog2022.org/