Edénygyártás 50 éve

Az Építésügyi Minisztérium alá rendelt Finomkerámiaipari Igazgatóság részéről már 1961-ben eldőlt, hogy Hódmezővásárhelyen épül fel az új porcelángyár, amely több üzemegységből állt össze - szaniter, tűzálló, edény és a burkológyár. Így termelésük elindítására is több szakaszban került sor. A források szerint az edénygyár engedélyokiratát 1965. december 27-én hagyták jóvá az Építésügyi Minisztérium illetékes szervei és a termelést 1969 áprilisban ( április 28 ) kezdte meg.
A háztartási és vendéglátó-ipari porcelánedényeket, étkészleteket gyártó üzemet 2500 tonna, exportra is alkalmas készáru előállítására tervezték. Az eredeti kapacitást meghaladva a hetvenes évek első felében már 3 és félezer tonna edény előállítására került sor, amelyben egyre nagyobb szelet jutott az export - nem csak a KGST - piacoknak is. Az 1970-ben 530, később 850 munkással dolgozó gyáregység már több kiállításon szerepelt termékeivel, és rendszeresen elhozták a vásárok díjait. Kezdetben az iparművészek közül többnyire Ambrus Éva, Német Olga, Orosz Mária, Horváth László segítette az edénykollekciók kialakítását. A BELLA, a SATURNUS, a BLANKA, porcelánok számos hazai háztartásba kerültek el, de szinte valamennyien találkoztunk a szállodákban, éttermekben és üzemi, iskolai ebédlőkben az UNISET étkészlettel.
1999. január 01-én alakult ki a cég jelenlegi tulajdonosi szerkezete, amikortól az Alföld Porcelán Edénygyár Rt. 100%-os tulajdonosa a francia Guy Degrenne S.a. lett, mely Európa legnagyobb evőeszköz-gyártó cége.

További írások az edénygyárról itt