Burkolóipari gondok

Vissza az előző oldalra

A burkolólap gyártás teszi ki az európai kerámiaipari termelési értékének közel egyharmadát. A földgáz árnak soha nem látott mértékű emelkedése és a szállítási költségek drasztikus növekedése nehéz helyzetbe hozta az európai burkolólapgyártás minden szereplőjét.
A teljes Európai burkolólap gyártáson belül a spanyol és az olasz termelés a meghatározó, amelynek az orosz-ukrán háborús krízis következtében a fentiekben említett kihívások mellett rövidesen alapanyag gondokkal is szembe kell hogy néznie.

Ukrajna a spanyol és az olasz kerámiaágazat fő nyersanyag beszállítója, amely a tömeget tekintve 2021-ben meghaladta a 70%-ot. Ukrajnában a fehér agyag fő lelőhelyei a Donbassz térségéből származnak, amelyet Oroszország sajátjának tekint. A kiindulási kikötők egy részét, így Olbiát és Mikolaivot március 7-én lebombázta az orosz hadsereg, de az utolsó több tízezer tonnás agyagszállítmányok már előtte elindultak, melyek március elején beérkeztek a spanyol és olasz kikötőkbe.
A 2022-es helyzet bizonytalan, tekintettel arra, hogy a legnagyobb gyártók információi szerint ukrajnai alapanyagokból körülbelül 4-5 hónapra vannak tartalékok, de nem tudni, hogy a bevezetett korlátozások miatt mikor indulhat meg újra a szállítás, nem beszélve arról, hogy pontosan nem tudni milyen mértékű az ukrán infrastruktúra tönkretétele.

A kerámiagyártó cégek a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek, módosítják a összetételeket, új beszállítókat keresnek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az Ukrajnából származó agyagtól való függőséget. Ez azonban nem könnyű és nem megy gyorsan, mert az ukrán agyagnak kiválóak a tulajdonságai (fehérség, préselhetőségét, mechanikai ellenálló képességét, stb.)

Forrás: www.elperiodicodelazulejo.es