Visszaigényelhető az áfa

Vissza az előző oldalra

Már régóta problémát okoz, hogy az adóhatóság akkor sem adja vissza a már befizetett áfát az eladónak, ha a vevő a bruttó vételárat egyáltalán nem fizette meg. Az Európai Unió Bírósága (EUB) döntése azonban egyértelműen leszögezi, hogy ha a követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor a magyar NAV is köteles az arra jutó áfát visszatéríteni az eladónak. Ez a döntés most lehetővé teheti, hogy legfeljebb fél éven belül más érintett adózók is kérjék a behajthatatlanná vált követeléseikre jutó áfa visszatérítését.
A közelmúltban a magyar jogalkotók 2020.január 1-től lehetővé tették az áfa visszatérítését, azonban ez a lehetőség az EU friss döntéséig nem terjedt ki a 2016 előtt teljesített eladásokra. Ráadásul a 2020-tól életbe lépő módosítás alapján idén még el nem évült, 2014-es évre és a 2013. év végére sem lehet kérni az áfa visszatérítését, hiszen az új szabályok még nem hatályosak.
Az adózóknak mostantól 180 napjuk van arra, hogy az EUB végzésére hivatkozással - és bizonyos egyéb, egyedileg vizsgálandó feltételek fennállása esetén - visszakérjék a 2016 előtt teljesített és behajthatatlanná vált követeléseikre bennragadt áfát. Fontos azonban azt is látni, hogy a 2014 vége előtti ügyletekre az elévülés miatt mindezt legfeljebb csak ez év végéig tehetik meg.
Forrás: Jogászvilág