Gyártók bejelentése

Vissza az előző oldalra

2021. július 1-től új jogszabály lép hatályba, amely számos újdonságot hoz az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat és tárgyakat (Food Contact Materials, azaz FCM) előállítók és forgalmazók számára. Júliustól minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójára és az első magyarországi forgalmazójára terjed majd ki.

Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok körét az 1935/2004/EK uniós rendelet fedi le, mely szerint ebbe a körbe tartoznak azon anyagok és tárgyak, amelyek rendeltetése, hogy élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek, de ide tartoznak azok is, amelyek az előrelátható felhasználási körülményeik között érintkezésbe kerülnek majd élelmiszerrel, vagy alkotóelemeiket az élelmiszereknek átadják. Az utóbbi kategóriákra - többek között - minden olyan kézműves termék (kerámia, porcelán, fém, fa, stb.), melyet élelmiszerrel való érintkezésre szánnak vagy alakjából következően a fogyasztó arra használhat. Kivétel ez alól, ha külön felhívják a figyelmet arra, hogy az adott termék élelmiszerrel való érintkezésre nem alkalmas.

Kapcsolódó jogszabályok:
1 20/2021. (V. 17.) AM rendelet az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról (amely hatályon kívül helyezi a 57/2010. (V. 7.) FVM rendeletet)
2 578/2020. (XII. 14.) Kormányrendelet az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről

Kapcsolódó nyomtatványok:
Bejelentési Űrlap élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagot vagy tárgyat előállítók részére
• Bejelentési Űrlap élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag vagy tárgy első magyarországi forgalmazója részére