BREF munkacsoport

Egy adott ipari tevékenységeknél alkalmazható legjobb technikák meghatározásánál, így pl. környezethasználati engedélyek kiadásánál a referencia dokumentumokban (BREF) foglaltak szolgálnak alapul. Ez év tavaszán elkezdődött az 1996 óta érvényes kerámiaipar (CER) referencia dokumentumainak a felülvizsgálata, amelynek eredményeként új referencia szabályozás fog születni várhatóan 2025-ben. A BREF az adott iparág részletes ismertetésén túl kiterjed az alkalmazható kibocsátás-csökkentési eljárásokra és kibocsátások környezeti elemek közötti megoszlására, változására is.
Szövetségünk ebben a kezdeti szakaszban elsősorban tájékoztatást kíván nyújtani a folyamatról és a különböző szakértői bizottságokban folyó munkáról, hogy a bekövetkező változásokra a vállalatok időben felkészülhessenek és a lehető legkevesebb költséggel alkalmazkodjanak.
A továbbiakban azon dolgozunk, hogy kapcsolatot építsünk ki a fontos szakmai és politikai döntéshozókkal, szükség esetén részt vegyünk a vonatkozó nemzeti és európai munkacsoportokban annak érdekében, hogy az új szabályok kialakítását "megvalósítás baráttá" tegyék tagvállalataink számára.

Ezen célok megvalósítása érdekében hoztuk létre a CER BREF munkacsoportot, amelybe több hazai kerámiaipari vállalat delegált képviselőket. Részvételük révén szeretnénk elérni, hogy gyakorlati munkájuk, szakmai tapasztalataik és az anyavállalataikkal kialakított nemzetközi kapcsolataik révén a kidolgozásra kerülő szabályok, iránymutatások (pl. BREF, ETS, ISO) megfeleljenek a hazai kerámiagyártók érdekeinek.
A munkacsoportot Dr. Kocshera István a Miskolci Egyetemen működő Kerámia és Polimermérnöki Intézet igazgatója vezeti. Tagjai Kerekesné Szikora Magdolna a Villeroy & Boch Kft., Szabó Erzsébet a RATH Hungária Kft., Svajda Timea a Zalakerámia Zrt. szakértő munkatársai, illetve Túri András a Magyar Kerámia Szövetség elnöke.

A munkacsoportban munkájába szükség esetén a további szakértők is bevonásra kerülnek. A munkában szorosan együttműködünk az európai ( CERAME-UNIE) valamint a hazai kerámiaipari egyesületekkel, szervezetekkel, különös tekintettel a Magyar Téglás Szövetséggel (MTSZ) és a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetséggel (MÉÁSZ)
A CER BREF folyamatról a MAKESZ honlapján itt tájékozódhat.