Co kibocsátás 2020

Az ETS reformmal kapcsolatos és hosszú évek küzdelmei után a legfontosabb kérésekben a kerámiaszakma álláspontját is tükröző legfontosabb jogszabály (a 2003/87/EK irányelvet módosító 2018/410 EU Irányelv) már megjelent.

Az EU fokozatosan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint a kvóták árának csökkenésének megállítására még gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon (Ezt eleinte évente 1,74%-kal, 2021-től 2,2%-kal, 2024-i felülvizsgálattal)

Az ETS az általa lefedett szektorok kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. Ennek célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40%-os kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező uniós kívüli országokba.
Néhány esetben, főként, amikor félő, hogy a kibocsátási küszöb miatt a vállalatok áttelepítik a termelést egy másik országba, a kvóta ingyenes lesz.

Az új szabályozás továbbá két új pénzügyi alapot hoz létre azzal a céllal, hogy támogassák az innovációt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású kezdeményezéseket:
• az innovációs alap a megújuló energiákkal, és a szén-dioxid csökkentésével és tárolásával kapcsolatos projektekhez nyújt pénzügyi támogatást,
• a modernizációs alap pedig a hátrányos helyzetű tagállamokban segíti az energiarendszerek korszerűsítését.

A jogszabály itt tölthető le