Dekarbonizáció

Vissza az előző oldalra

Az Európai Parlament Kerámiafóruma és a Cerame Unie június végi webináriumán a kerámiaipar dekarbonizációját tűzte napirendre.

Az előadók egyetértettek és elfogadták az EU azon szándékát, miszerint a CO2 kibocsátást minden iparágra vonatkozólag csökkenti szükséges ahhoz, hogy a kitűzött klíma célok teljesülni tudjanak. Ennek egyik eleme, hogy az új ETS szabályozás következtében 2030-ig a kerámiaipari vállaltok ingyenes CO kvótáit fokozatosan nullára fogják redukálni.

Figyelembe véve a kerámiaiparra nehezedő nyomást - jelentős energia és élőmunka kitettség, az unión kívüli gyártók okozta előnytelen versenyhelyzet, az egyre csökkenő jövedelmezőség, stb. - a következő időszakban a szektor vállalatai nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A résztvevők úgy ítélték meg, hogy az energia hatékonyság és a takarékosság - pl. hulladék hő és hőcserélők használata,- mellett elkerülhetetlen a kerámiaipar földgáz felhasználásának csökkentése, az elektromos, kiegészítő és alternatív energia termelők és hordozók pl. hőszivattyúk, mikrohullámú szárítók, stb.- használatának elterjesztése. Ezek közül több megvalósult projektet is bemutattak.

Az előadók felhívták a figyelmet, hogy az EU, illetve a tagországok kormányainak forrásokkal, célzott és közvetlenül is elérhető pályázatokkal segíteni kell az ágazatot, annak érdekében, hogy megtarthassa piaci pozícióit és biztosítsa az ágazatban dolgozók foglalkoztatottságát.

Előadások (angol):

  1. Dekarbonizáció a kerámiaiparban
  2. Energiaintenzív iparágak zöld útja
  3. A kerámiaipar előkészítése az új technológiákra
  4. Innovációs technológiák pénzügyi támogatása
  5. Költségek és kompenzációk a burkolólap gyártásban
  6. Kompressziós hőszivattyú a téglagyártásban
  7. Mikrohullámú technológia