Egekben az energiaárak

Vissza az előző oldalra

Európa több régiójához hasonlóan Magyarországon is drámai mértékben megugrottak az energiaárak. A benzin és a földgáz árának változása szinte mindenhol érezhető. A kerámiaipart jelentősen érintő földgáz ára az év eleji 20 EUR/MWh értékről a napokban megközelítette a 70 EUR-t és többen arra számítanak, hogy az áram ára is követni fogja ezt a trendet. ( lásd Bloomberg cikk)

Sokan az uniós klímavédelmi tervet és a zöld fordulatot okolják, hiszen az Unió tervei szerint 2050-ig karbonmentessé kellene tenni a gazdaságot. Más szakértők szerint inkább a fosszilis energiahordozók drágulásáról van szó, amely egyaránt érinti az ipar és a lakosságot is.

Az IFIEC Europe* napokban megjelent állásfoglalásban is növekvő aggodalmát fejezi ki az európai rendkívül magas energiaárak miatt.
Megállapítása szerint ezek veszélyeztetik az ipari fellendülést a COVID-19 járvány után, és aláássák a befektetési környezetet mind az új ipari tevékenységek, mind pedig az európai éghajlat-politika és a körforgásos gazdaság szempontjából kulcsfontosságú villamosítási folyamat tekintetében.
Az IFIEC Europe felszólítja az európai hatóságokat, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést az európai energiaárak versenyképességének helyreállítása és az európai iparra gyakorolt hatásuk mérséklése érdekében. Ez magában foglalhatja:
• a villamosenergia- és gázpiacok szoros figyelemmel kísérése a téli „kiesések" miatt;
• a spekuláció elleni küzdelem az ETS piacon;
• kibocsátási egységek kibocsátása az ETS aukciókra;
• megfelelően mérsékelni kell a magas CO2 -árak hatását a szén -dioxid -szivárgás elkerülése érdekében.

A szervezet ezenkívül felkéri a nemzeti kormányokat, hogy csökkentsék, vagy korlátozzák az ipari fogyasztók villamos energiára és földgázra kivetett adóit és pótdíjait a versenyképesség helyreállítása és a munkahelyek megőrzése érdekében.

*Az IFIEC Europe egy 1989 óta működő ágazatközi szervezet, amely 13 nemzeti európai szövetséget képvisel, amely azokat az ipari ágazatokat alkotják, amelyek számára az energia a termelési költségek jelentős összetevője. Forrás: https://www.ifieceurope.org