Előrejelzés a bérekről

Vissza az előző oldalra

A jegybank becslései szerint a minimálbér emelkedése a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 12 százalékát, míg a garantált bérminimumot keresők 16 százalékát érinti közvetlenül 2017-ben. A vállalaton belüli bérkülönbségek fenntartása érdekében a minimálbér és garantált bérminimum közelében keresők bére is várhatóan emelkedni fog, míg a magasabb bérkategóriák felé haladva csökkenő ütemű lehet az intézkedés átgyűrűző hatása. Az MNB prognózisa szerint 8,5 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek jövőre a versenyszférában.

A bértorlódás elkerülése miatt a minimálbér és garantált bérminimum emelésének kisebb mértékeben mint az alsóbb fizetési osztályban lévőknek, de tovább gyűrűző hatása lesz a béreloszlás felsőbb részeiben.

Forrás NFSZ bértarifa MNB számítás

A kerámiaiparban köztudottan  magas az élőmunka felhasználás, a betanított és segédmunkások aránya. A szakmára nézve mindezt tovább differenciálja a földrajzi, térségbeli eltérés. A jelentős béremeléssel járó bérrendelet számos vállalatnál a termelékenység csökkentését eredményezheti. Ezt kisebb nagyobb mértékben ellensúlyozza a teljes bérköltségre vetített  5 %-os járulékcsökkenés. A vállalatok a különböző pótlékok, juttatások  átrendezésével csökkenthetik  a rendelet termelékenységre gyakorolt káros hatásait. Mivel a Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, illetve más hatóságok ez ideig nem hírdetettek meg  a minimálbér és a garantált bérminimum emelést kompenzáló  támogatási formákat, úgy ítélhető meg, hogy a bérrendelet  a kerámiaiparben több helyen nehéz helyzetbe hozza a vállalatokat.