Előrejelzés a bérekről

Vissza az előző oldalra

A jegybank becslései szerint a minimálbér emelkedése a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 12 százalékát, míg a garantált bérminimumot keresők 16 százalékát érinti közvetlenül 2017-ben. A vállalaton belüli bérkülönbségek fenntartása érdekében a minimálbér és garantált bérminimum közelében keresők bére is várhatóan emelkedni fog, míg a magasabb bérkategóriák felé haladva csökkenő ütemű lehet az intézkedés átgyűrűző hatása. Az MNB prognózisa szerint 8,5 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek jövőre a versenyszférában.

A bértorlódás elkerülése miatt a minimálbér és garantált bérminimum emelésének kisebb mértékeben mint az alsóbb fizetési osztályban lévőknek, de tovább gyűrűző hatása lesz a béreloszlás felsőbb részeiben.

Forrás NFSZ bértarifa MNB számítás

A kerámiaiparban köztudottan  magas az élőmunka felhasználás, a betanított és segédmunkások aránya. A szakmára nézve mindezt tovább differenciálja a földrajzi, térségbeli eltérés. A jelentős béremeléssel járó bérrendelet számos vállalatnál a termelékenység csökkentését eredményezheti. Ezt kisebb nagyobb mértékben ellensúlyozza a teljes bérköltségre vetített  5 %-os járulékcsökkenés. A vállalatok a különböző pótlékok, juttatások  átrendezésével csökkenthetik  a rendelet termelékenységre gyakorolt káros hatásait. Mivel a Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság, illetve más hatóságok ez ideig nem hírdetettek meg  a minimálbér és a garantált bérminimum emelést kompenzáló  támogatási formákat, úgy ítélhető meg, hogy a bérrendelet  a kerámiaiparben több helyen nehéz helyzetbe hozza a vállalatokat. 

Memory usage: 8.25 MB
Memory peak usage: 8.53 MB
Instances: system,frontend,common
Loaded class declarations: 128
Available class declarations: 158
Directories browsed for new classes: 229
»
Log: 0 (0, 0)
Time: 0.642 s
Memory: 8.25 MB (8.53 MB)
Cache hits: 18
DI: 21 (25)
Autoloader: 128 (158)