eltérő növekedés

Vissza az előző oldalra

A piaci visszajelzések szerint erősen eltérő pályán mozognak az egyes építőanyag gyártói szegmensek: a falazati anyagok értékesítése nagyot nőtt tavaly év közepéhez képest, azonban a hőszigetelő anyagok és nyílászárók vagy épületgépészeti termékek terén ez még várat magára.

Az építőanyag-kereskedőktől származó információk alapján egyelőre kevés a magánberuházó, elsősorban azok a továbbértékesítésre tervezett lakóépület beruházások láthatóak, amelyek már az év elején megkezdődtek, vagy még korábban félbemaradtak. Jelentős és pozitív fejlemény, hogy több ezer lakóépület - jellemzően társasház - fejlesztése indult meg a fővárosban, valamint az agglomerációban, valamint a dunántúli megyeszékhelyeken: már hirdetik az épülőfélben lévő lakásokat, sőt, egyes frekventált területeken a rajzasztalról kerülnek értékesítésre. Mindez azt láttatja, hogy Budapesten és az agglomerációban, valamint Dunántúlon a megyeszékhelyeken fellendülés várható, de kelet-Magyarországon egyelőre kevésbé láthatóak ennek jelei. A CSOK nyomán a "társasházépítés kalandorai"-ként bizonytalan szakmai múltú cégek is megjelentek, amelyek részben a más szektorban megtermelt eredmény gyors visszaforgatását tervezik. Ezért a lakásvásárlóknak célszerű adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.

A MÉASZ elnöksége szerint a CSOK idén még nem fog akkora fellendülést adni, hogy az a teljes magasépítési ágazatot tartós emelkedő pályára állítsa: mellette nagy szükség van az energetikai korszerűsítési források tartós megnyitására is, valamint az új lakásépítéseket illetően a helyi szűk keresztmetszetek feloldására (telek besorolása, engedélyezés, telekhiány). A határidő-módosítást követően várhatóan augusztus közepén megnyíló családi házas Otthon Melege program időzítése miatt jellemzően kivárnak a beruházók, így csak a halaszthatatlan vagy a pályázatoktól műszaki szempontból független felújításokba vágnak bele.

Összességében, a tégla falazati építőanyagokat leszámítva legkorábban július-augusztus környékén jelentkezik majd az építőanyag-kereslet jelentősebb növekedése

A lakóépület-építések és az energetikai korszerűsítések szempontjából változatlanul kritikus keresztmetszetet jelent a szakképzett kivitelezői kapacitás.