Energia árak az EU-ban

Vissza az előző oldalra

2019 januárjában az Európai Bizottság közzétette az európai energiaárakról és költségekről szóló harmadik jelentést. A dokumentum megállapítja, hogy 2008 óta a nagykereskedelmi energiaárak csökkentek, mivel a nagykereskedelmi piacokon megnövekedett a megújuló energia mennyisége, valamint a jobb összekapcsolódás és az integráltabb belső villamosenergia-piac áresést eredményezett.

A legtöbb vizsgált ágazat energiaköltsége 2008-tól 2015-re csökkent, a legjelentősebb csökkenés néhány energiaintenzív ágazatban jelentkezett.

A jelentés rávilágít arra is, hogy az alacsonyabb ellátási költségek, valamint a stabil hálózati díjak, adók és illetékek 2008-ban lehetővé tették a háztartások villamosenergia-árainak első csökkenését 2008 óta.

A tanulmány külön foglalkozik az energiaigényes iparágakkal, amelyben két kerámiaágazat a tégla és tetőcserépgyártás, valamint a fal és padlóburkoló szektor szerepel. A tégla és tetőcserepek ágazat, 1. mellékletében (lásd a 43-51.) míg a a fal- és padlóburkoló szektor az 51-59. oldalon). Az ágazatok közötti összehasonlítás és a kiválasztott iparágak esettanulmányaira vonatkozó további információk a munkadokumentumban találhatók (192-210. Oldal).
A jövőbeni villamosenergia-termelési költségek várhatóan növekedni fognak a fosszilis tüzelőanyaggal előállított villamos energia (az importárak és a szén-dioxid ára) és a megújuló energiaforrások csökkenése miatt (a beruházások technológiai fejlesztésekkel járó csökkenő költségeihez kapcsolódva).
A jelentés azt prognosztizálja, hogy a villamosenergia-piaci árakat 2030-ra csökkenteni lehetne a megújuló energiával kapcsolatos technológiák további térnyerése esetén.
Forrás: CerameUnie