Építőipari intézkedések

Vissza az előző oldalra

A kormány kiviteli korlátozásokat vezetett be az építőipar ellátásbiztonságához stratégiai jelentőségűnek minősülő építőanyagok Magyarországról történő kivitelére. A szabályozás rögzíti, hogy mely építőanyagok bizonyulnak stratégiai jelentőségűnek. Ilyen nyersanyagok például az útépítés, illetve betonozás során alkalmazott kavics, sóder, zúzott kő, továbbá több az építőipar számára az előbbiekhez hasonlóan esszenciális vas- és acéltermékek.
A jövőben csak abban az eseteben lehetséges a stratégiai jelentőségű anyagok országon kívülre történő értékesítése, vagy ezeknek az ország területéről bármely más okból történő kivitele, ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára előzetesen bejelentették, és az ITM a bejelentés tudomásulvételét visszaigazolta.

Az ITM-hez történő bejelentést követően egy 10 munkanapos vizsgálat következik, amelynek keretében az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos - akár több miniszter bevonásával - megvizsgálja, hogy az adott bejelentés tárgyát képző szállítmány kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását vagy fejlesztését, és ezzel veszélyezteti-e a közellátást, illetve jelent-e kockázatot az építőipari ellátásbiztonságra.

Szövetségünk levélben fordult az ITM és az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelő kormánybiztoshoz, hogy a 403/2021 (VII.8) Korm. rendeletben szereplő bejelentésköteles építőipari nyersanyagok és termékek körében módosításra kerüljön a kizárólag a hazai tűzállóanyag gyártásban használatos 3816 és a 6806 Vtsz. alatti termékek bejelentési kötelezettségének szabályozása.