EU parlamenti vita

Vissza az előző oldalra

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága (ENVI) megszavazta a szén-dioxid-határ kiigazítási mechanizmusát (CBAM), melyről az EU Parlamentje március 8-11 közötti plenáris ülésén fog szavazni.

Az állásfoglalás célja egy WTO-kompatibilis intézkedés bevezetése a jelenleg az EU ETS hatálya alá tartozó összes importált termékre, hogy ösztönözze a kevésbé „szén-dioxidra törekvő" országokat a szén-dioxid-mentesítésre is.

Míg az állásfoglalás jelzi azt a szándékot, hogy az EU klímaváltozás iránti megnövekedett ambíciója nem vezethet „szén-dioxid-kibocsátás-szivárgáshoz", a költség-haszon elemzés bevezetésével párhuzamosan az ingyenes kiosztás gyors megszüntetésére irányuló javaslat komoly veszélyt jelentene az energiaintenzív iparágak számára.

Számos iparág - többek között a kerámiaipar is -  elkötelezetten hozzájárul az EU éghajlati és energetikai céljainak eléréséhez, és az európai vállalatok számos projektet indítottak a kibocsátás mélyreható csökkentése érdekében. Az ilyen projektek sikeres végrehajtásához azonban átfogó és támogató szabályozási keretre van szükség, ideértve a finanszírozási támogatást, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokhoz való hozzáférést nemzetközileg versenyképes árakon 

Az EU nemrégiben megerősítette az éghajlatváltozással kapcsolatos ambícióit, abban a reményben, hogy 2030-ig 55% -kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest - ezt az ambíciót az európai acélipar korábban kiemelte céljának elérése érdekében, megfelelő szabályozási körülmények között.
A kerámiaipari szereplők is támogatják a magasabb éghajlati ambíciókat, de ehhez megerősített szén-dioxid-kibocsátási intézkedések szükségesek, különösen azokban az ágazatokban, amelyek a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve  (pl. burkolólap és szaniter gyártás, tűzálló ipar). A CBAM megerősített szén-dioxid-kibocsátás-védelmet csak akkor tud biztosítani, ha kiegészíti az ingyenes kiosztást a jelenlegi referenciaértékek szintjén, és orvosolja az átmeneti időszakra vonatkozó meglévő intézkedések hiányosságait. 

Amennyiben az EU Parlement változtatás nélkül elfogadja az ENVI javaslatát, úgy az uniós döntően fosszilis energiát felhasználó gyártók teljes szén-dioxid-költségeiket fizetnék az EU-ba irányuló harmadik országokból származó exportra,  ezzel versenyhátránybea kerülnének  ezeken a piacokon. 

Mindezek elkerülésére Szövetségünk együttműködve a Magyar Téglás Szövetséggel a CerameUnie támogatásával lobbi tevékenységet folytat az iparági szempontok markáns érvényesülése érdekében.