Fit for 55

Vissza az előző oldalra

A 2021-es év kulcsfontosságú a globális éghajlatváltozás szempontjából. A világ legnagyobb gazdaságai és a legfontosabb kibocsátók - a júniusi G7 majd az októberi G20 - csúcstalálkozókon várhatóan előkészítik az utat a novemberi az ENSZ éghajlatváltozási konferenciának.
Ezen folyamat részeként a 2021. július 14-én az Európai Bizottság bemutatja a „Fit for 55" törvénycsomagot, amely magában foglalja az emisszió 2030-ig legalább 55 százalékos csökkentését célzó intézkedéseket az 1990-es szinthez képest .
A „Fit for 55" csomagnak elnevezett javaslat együttes lényegében átalakítja az EU energiapolitikájának egészét.
A tervezett változtatások - amennyiben az EU döntéshozói elfogadják - minden eddiginél erőteljesebben befolyásolják a nemzeti politikákat Európa-szerte a kibocsátás kereskedelem felülvizsgálatától a megújuló energiák növelésétől kezdve az új CO2-határértékek bevezetéséig, amely a személygépkocsikat és a kisteherautók is érintheti. A vita elkerülhetetlen a jogalkotók, valamint a tagországok és a felhasználók között, mivel a nemzetállamok jelentősen eltérő kiindulópontokkal és érdekekkel vesznek részt a folyamatban, nem beszélve arról, hogy az energia intenzív iparágak - így többek között a kerámiaipar - jövőjéről is szól a diskurzus.
Az első körben várhatóan a legnagyobb vita az EU üvegházhatású gázok már 2030-ig elfogadott kibocsát kereskedésének ( EU ETS ) újragondolásával kapcsolatban alakul majd ki. A jelen szakaszban - melyet sokan elégtelennek tartanak - évente 2,2 % kell szigorítani a kibocsátást, amely tovább fogja emelni a CO kvóták árát. (csak a bejelentés hatására az év eleji 25 EUR-ról 56 EUR emelkedett a kvótaárat)
A Magyar Kerámia Szövetség mint a Cerame Unie tagja együttműködve a Magyar Téglás Szövetséggel lehetőségeihez mérten igyekszik a kerámiaszakma érdekeit szem előtt tartva részt venni a folyamatban.
A „Fit for 55" folyamatról bővebben itt