Hulladékgazdálkodás

Vissza az előző oldalra

Az Országgyűlés weboldalán jelent meg 2020. 11. 25-én az „Egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról" szóló, T/13958 törvényjavaslat, amely - többi között - a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatás államosítása, majd koncesszióba adása mellett a hulladékgazdálkodási piaci szegmensben is kiterjedt államosítást, majd mesterséges monopólium létrehozásával országosan egyetlen koncesszornak történő koncesszióba adást tervez.
A piaci szegmensből államosításra kerülne általánosan a környezetvédelmi termékdíjas termékek hulladékainak, valamint (a jövőben) a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) hatálya alá tartozó hulladékoknak, ideértve az érintett ipari, kereskedelmi hulladékoknak az átvétele, gyűjtése, szállítása, előkezelése, közvetítése, kereskedelme és kezelésre történő átadása. Emellett a koncesszor látná el a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel és a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos közvetítői feladatokat is.
A tervezett elképzeléseknek nem volt társadalmi, szakmai egyeztetése. A piaci szereplőket képviselő érdekképviseleti szervekkel, és a piaci szereplőkkel semmilyen érdemi egyeztetés nem volt.

A törvénytervezet itt tölthető le


A törvény jelen formában történő bevezetése a kerámia ipar részére jelentős, sok esetben érdekével ellentétes változásokat hozhat. Ezért szövetségünk a MÉASZ és a Magyar Téglásszövetséggel együttműködve hivatalos állásfoglalásban jelezte észrevételeit, illetve informális csatornákon keresztül igyekezett véleményét eljuttatni a döntéshozók különböző szintjeire.

Az állásfoglalás itt tölthető le