Innovációs díj

Vissza az előző oldalra

Sápi András, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének adjunktusa az Algyői Ipari Park Kerámiaüzemmel együttműködve kifejlesztett egy olcsó, nemesfémmentes katalizátor elemet (téglatestet), amely akár ipari környezetben is képes különböző típusú füstgázok több komponensének tisztítására. A „találmányt"a Szegedi Akadémia Bizottság Dél-alföldi innovációs emlékéremmel jutalmazott.
Ez egy olyan katalitikus tégla, ami könnyen, akár szakember segítsége nélkül elhelyezhető a kazánokban, kandallókban, és más fa- és vegyes tüzelésű ipari és házi berendezésekben. A „téglát" az adott berendezésben a megfelelő helyre elhelyezve képes a tüzelőanyagok égetéséből származó káros szennyezőanyagokat (például szén-monoxid, nitrogén-oxidok, korom, por) ártalmatlanítani, azok mennyiségét csökkenteni, és ezzel a folyamattal egy időben akár a berendezés hatásfokát is megnövelni.
Egy akkreditált tüzeléstechnikai laboratóriumban felállított házi, fa tüzelésű, próbamérésekhez használt kandallón történő méréseink során sikerült a kandallót az EU-s, Osztrák és Német piaci elvárásoknak megfelelő állapotba hozni mind a kibocsátási, mind pedig a hatásfok elvárások tekintetében. Sikerült a szén-monoxid kibocsátást a felére csökkenteni és a hatásfokot 5 %-kal megemelni. Az 5 %-os hatásfok növekedéssel az is jár, hogy egy fűtési szezonban akár 100 kg, egyre drágább tűzifát is meg tud spórolni egy család, aminek nem csak gazdasági, de természetvédelmi előnye is van hosszú távon.
Ez a tégla nem tartalmaz drága nemesfémet - a katalizátor specifikusan nem-nemesfém - illetve egy magyar bányából származó, speciális, de mégis olcsó alapanyagból készül. Az aktív fém és a hordozó alapanyag tökéletes szimbiózisa egy olcsó, de hatékony terméket hoz a piacra. Ezek a téglák stabilak, szelektívek és időtállóak (mérgeződés- és zsugorodás-mentesek) és igény szerint tetszőlegesen formálhatóak, alakíthatóak, így kompatibilissé téve őket a legtöbb piaci berendezéssel. A termék jelenleg használati mintaoltalom benyújtása alatt áll."

A kidolgozott termék gyakorlatilag piacképes, és felhasználási területe jól illeszkedik a régióban egyre inkább meghatározóvá váló autóipari fejlesztésekhez - hangsúlyozta a professzor.