Kínai vitarendezés

Vissza az előző oldalra

Még a tavalyi év végén Kína hivatalosan is elindította a WTO vitarendezési mechanizmusát, mivel az Egyesült Államok és az Európai Unió nem tett eleget kötelezettségének és nem engedik el a Kínából érkező termékekre kivetett dömpingellenes vámokat.

Kína álláspontja szerint a WTO-csatlakozásáról szóló egyezmény tizenötödik cikkelye szerint 2016. december 11-től nem vethetnek ki dömpingellenes vámokat a kínai importra, de az Egyesült Államok és az Európai Unió nem teljesítette ezt a kötelezettségét.

Ez a vita 2016 májusában az EP képviselő elé is került, akik politikai hovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy Kína az Uniós kritériumok szerint nem felel meg piacgazdasági kritériumoknak és erről egy nem kötelezőérvényű állásfoglalást tettek közzé. A hozzászólok többsége szerint a kínai vállalatok állami támogatásban részesülnek és Peking ezzel kapcsolatban nem őszinte, ráadásul az alacsony export árakat nem a kereslet és kínálat törvényei alakítják. A képviselők hangsúlyozták, hogy az ország exportra szánt termelési többletkapacitása gazdasági károkat okoz az EU-nak. ( Bővebben itt )

Ugyanakkor az általunk ismert legutóbbi hivatalos álláspont szerint Magyarország támogatja a piacgazdasági státusz megadását Kínának ( Lásd: 1262/2016. (VI. 6.) Korm. határozat ). A magyar kormány álláspontja szerint a státusz elnyerésével az európai-kínai gazdasági együttműködés tovább fejleszthető, ami Magyarország számára rendkívül fontos.

Mint szakmai körökben ismeretes az Unió az antidömping eljárással ( AD ) az elmúlt években jelentősen segítette az európai kerámiaipart. Ezzel legalább  30 ezer munkahelyet mentett meg, jelentősen visszaszorította a kínai edények piaci részesedését, sőt több országban új kapacitások kiépítésére is ösztönzött.

A veszély azonban még nem múlt el.
Annak ellenére, hogy nem látni miként alakul a kínai WTO-s tagságból eredő vita, rövidesen esedékessé válik a kerámia edényekre vonatkozó antidömping eljárás felülvizsgálata. Ebben pedig - áttekintve az előző intézkedések hatásait, eredményeit, illetve számolva a lehetséges kockázatokkal  - a kerámiaszakmának is állást kell foglalnia.