Kiszolgáltatva

Vissza az előző oldalra

Jócskán benne vagyunk a fesztiválok, kirakodó vásárok nyári időszakába. Kapolcson július 22-31 között a tervek szerint bevezetésre kerül a helypénzek és egyéb díjak kiváltására szolgáló készpénz helyettesítő eszköz a FestiPay kártya, amely a látogató és szolgáltató részére készpénzmentes megoldást biztosít. A látogató a belépéskor megkapott-megvásárolt kártyára, (okos órára, telefonra, stb.) feltölti az elköltésre tervezett összeget és ezzel készpénzmentesen, biztonságosan fizethet, vásárolhat. A szolgáltatók, legyenek azok éttermek, sör vagy lángos árusok esetleg a portékáikat kínáló kézművesek kénytelenek elfogadni a FestiPay kártyát fizető eszközként, másként nem vehetnek részt a rendezvényen.

Azon túl, hogy a pénzügyi szolgáltatást biztosító szervezet a kihelyezett terminárok használatáért a bankkártyás fizetést meghaladó - kb. 4% - díjat számít fel, az árusok, elhelyezkedésüktől függően 10-20% -os díjat is fizethetnek teljes bevételük után. Igaz ebben már benne van a helypénz és az egyéb szolgáltatások költsége is. Az informatikai rendszer pontosan követi az összes vásárlást és az elszámolást követően levonva a szervezők, rendezők megállapított díját átutalással kifizetik a szolgáltató (pl.kézműves) részére a fennmaradó összeget. Gyakori eset, hogy a látogató által feltöltött keretet nem egészében meríti ki a tulajdonosa és nem is intézkedik a visszaírásáról a helyszínen. Ilyenkor a fennmaradó összeg megmarad a FestiPay rendszerében, mivel további visszautalásra nincs lehetőség. Ez történt a Sziget Fesztiválon közel 100 milliós összegű keret maradt a kártyákon.

További félelem, hogy az integrált fizetési rendszeren keresztül számos információhoz juthatnak a rendezők, amit a későbbiekben felhasználhatnak, pl. csak azokat keresik, akik nagyobb forgalmat, bevételt tudnak biztosítani részükre.
Mindaddig, míg a FestiPay, amely a Szigeten, a VOLT Fesztiválon és a Balaton-Soundon biztosítja a készpénzmentes, beléptetési-fizetési lehetőséget, jobbára vendéglátósok és egyéb szolgáltatók használtak, a közelgő Kapolcsi fesztiválon, vagy Vörösmarty téri vásárokon a kézművesek számára ez a pénzügyi megoldás több szempontból - magas költség, információk megszerzése, stb.- elfogadhatatlan. Ezen okok miatt a kapolcsi rendezvényen, ahol mindez ideig nagyszámú kézműves kerámiakészítő is rész vett sokan visszamondták a jelentkezésüket.

Többek között ezeket az aggályokat megfogalmazva léptek fel szervezetek javasolva, hogy a résztvevőkkel konszenzust keresve fokozatosan és a készpénzes megoldást is megtartva vezessék csak be az új fizetési rendszert. Szövetségünk a Magyar Kerámia Szövetség támogatásáról biztosítja ezen szervezeteket a FestiPay rendszer bevezetésének átgondolása érdekében azon helyeken, ahol elsősorban összművészeti eseményeket szerveznek és ebből adódóan nagyszámú kézműves is részt vesz.