Körforgásos gazdaság

Vissza az előző oldalra

Az Európai Bizottság 2019. december 23-án közzétette ütemtervét a 2020 márciusában elfogadandó körforgásos cselekvési tervről. 

Az Európai Kerámiaipari Szövetség (Cerame-Unie) nem régen megjelent állásfoglalásában üdvözli a cselekvési tervet és támogatja a körforgásos gazdasági modell elterjedését. 
Hangsúlyozza, hogy a lineáris gazdaságból a körkörös gazdaságba való áttérés számos új üzleti modell bevezetést igényli. Ebben az összefüggésben a kerámiaipar  mára már új megoldásokat is kifejlesztett azzal a céllal, hogy minimalizálja a nyersanyag-felhasználást és a hulladék keletkezését a gyártási folyamat során, és fokozza termékei újrafelhasználását / újrahasznosítását.

Ugyanakkor az újrahasznosítást, a termékek újrafelhasználásának növekedését szabályozási akadályok is nehezítik.

Többek között:

  • A másodlagos nyersanyagok jól működő piacának megteremtése továbbra is számos kihívást és kiaknázatlan lehetőséget kínál: Pl. a másodlagos nyersanyag mennyiségének elegendőnek kell lennie, és a gyártóknak megfizethető árakra és magas színvonalú anyagokra van szükségük. 
  • A melléktermékek és a hulladékok felhasználásra vonatkozó kritériumok meghatározása Európában nem harmonizált: Pl. a másodlagos nyersanyagnak lehet bizonyos értéke valamely tagállamban, ám ezt hulladéknak tekintik egy másik tagállamban. 
  • Az újrahasznosított hulladék  összegyűjtése, kezelése és szállítása összetett feladat: Pl. az újrahasznosítandó termékek és a másodlagos nyersanyagok magas szállítási költségei korlátozzák az újrahasznosítható anyagok feldolgozását és versenyelőnyét. 
  • Bonyolult a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályozás: Pl. egyre több anyagot sorolnak veszélyesnek,nehézségeket okoz a maradvány anyagok vagy természetes elemek felhasználása a gyártási folyamatban.

Az állásfoglalás itt érhető el