Közös közlemény

Vissza az előző oldalra

A Cerame Unie és az Európai Szállítók Tanácsa közös közleményében hívja fel az Európai Bizottságot figyelmét, hogy biztosítsák, hogy az uniós gyártók továbbra is hozzáférjenek a tisztességes , megfizethető hajózási szolgáltatásokhoz.


A tengeri teherszállítás kínálatának és keresletének egyensúlyhiánya miatt a globális Covid-19 világjárvány következtében az áruszállítás költségei megemelkedtek,amely rendkívüli módon megzavarta a globális kereskedelmet.
A tengeri szállítási költségek hirtelen megugrása negatív hatással van az áruk és a termékek exportjára, nyersanyagellátására az összes európai iparágban, beleértve a kerámiát is.
Az EU kerámia exportőrei, importőrei jelentős küzdelmet folytatnak a szállítmányok biztosításáért, annak ellenére, hogy egyre magasabb árakat kell fizetniük a termékek tengerentúli szállításáért.

A szabad és tisztességes kereskedelem határozott szószólójaként Cerame-Unie felszólítja a Bizottságot, hogy kövesse nyomon a következőket és tegyen lépéseket a tisztességes feltételek helyreállítása érdekében:
• Erősítsék a hajózási ágazat piaci szereplőinek jelenlegi magatartására vonatkozó vizsgálatokat az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, valamint Kínában.
• Az Európai Unióban a hajózási társaságokat konzorciumi csoportmentességi rendelet (CBER) szabályozza, amely a jelen helyzet és körülmények esetében elégtelennek tűnhetnek a piac hatékony felügyeletéhez.
• 2021. március 25-én az Európai Bizottság találkozott és eszmecserét folytatott a hajózási ágazat képviselőivel a jelenlegi válságról.
• Ezzel kapcsolatban Cerame-Unie és az Európai Fuvarozók Tanácsa felszólítja a Bizottságot a verseny- és közlekedési biztosokat, valamint más uniós és globális szövetségeket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a jelenlegi egyensúlytalanságok megakadályozására és növeljék az átláthatóságot, valamint a felügyeleti munkát a hajózás különböző szereplőivel szemben. A jövőben akadályozzák meg a hasonló helyzetek bekövetkezését.

Az eredeti angol nyelvű közlemény itt érhető el