Lehetőségek Japánba

Vissza az előző oldalra

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) legutóbbi ülésén megszavazta az EU és Japán közötti átfogó szabadkereskedelmi megállapodás tervezetét, melyet várhatóan az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén jóváhagynak a képviselők.

Az ez év júliusában az EU és Japán között aláírt gazdasági partnerségi megállapodás az EU által valaha kötött legnagyobb kétoldalú kereskedelmi megállapodás. Ez megerősíti az EU és japán közötti gazdasági kapcsolatokat ( a két térség a világ GDP-jének közel 30 % át teszi ki ) és a remények szerint ellensúlyozzák az USA jelenlegi kereskedelempolitikájának az Uniót is érintő hátrányos következményeket.  A számítások szerint az európai uniós exportőrök évi több mint 1 milliárd eurós vámtehertő szabadulnak meg.

A megállapodás nagymértékben érinti a kerámiatermékek piacát is.  Különösen a vámtarifák eltörlésével, valamint  a megfelelőségi megállapodás elfogadásával elősegíti az EU kerámiaipari exportját a térségbe.

Az EU exportja 2009 óta 71 % al nőtt. 2017-ben közel 170 millió euró értékű kerámiaipari termék talált piacot Japánba. Ebből 52 milliót a kerámia csempék, 39- et az asztali kerámiák , illetve 37 millió eurót a műszaki kerámiák értékesítése tett ki.
Forrás: CerameUnie