Pályázatok 2021

Az év végén megjelent a „Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása" című (GINOP-1.2.14-20 kódszámú) felhívás.
Ennek keretében megfelelő feltételek esetén lehetőség nyílik többek között a kerámiagyártással foglalkozó cégeknek is pályázni akár 70% vissza nem térítendő támogatásra. ( 2320 Tűzálló termék gyártása 2331 Kerámiacsempe,-lap gyártása 2332 Égetett agyag építőanyag gyártása 2341 Háztartási kerámia gyártása 2342 Egészségügyi kerámia gyártása)
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 milliárd forint.
A támogatási kérelmek benyújtása 2021. január 5. 9:00-tól 2021. március 4. 12:00-ig lehetséges.

A pályázat a palyazat.gov.hu oldalon itt érhető el.

Ezen kívül figyelemreméltó a még társadalmi egyeztetésen lévő, de 2021 tavaszán elérhető pályázat, amelyben lehetőség lesz infrastrukturális és ingatlan beruházásra és technológiai fejlesztésre is.

Egy-két újdonság az eddigi pályázatokhoz képest
• legalább 30% önerő biztosan kell a fejlesztéshez, a többi forrást megkapja a cég előlegként.
• feltételesen visszatérítendő pályázati konstrukció, ami azt jelenti, hogy aszerint kell visszafizetnie a pénzt, hogy hogyan tudja teljesíteni az elvárt és vállalt feltételeket a pályázó. Ha teljesíteni, akkor a hitel 70%-nyi támogatássá alakul, de az is lehet, hogy csak kevesebb vissza nem térítendő összeget írnak jóvá .
• a pályázat várhatóan 2021. március elején nyílik kb. 70 milliárdos kerettel. A következő 50 milliárdos keret júniusban, majd szeptemberben 40 milliárd. 2022. februárban is lesz majd egy „időablak" (és 40 milliárdos keret). Ha az egyes „időablakokban" a beérkezett pályázati igények a keretösszeg 120%-a fölé emelkednek, bezárják a kiírást és várni kell a következő megnyitásáig. A tervezet szerint a harmadik és negyedik „időablak" során csak azok a cégek indulhatnak, amelyek a meghatározott szabad vállalkozási zónák egyikében terveznek fejlesztést.