Tokaji Diána

Általános iskolai tanulmányaimat Zamárdiban végeztem. Itt Piller Dezső tanár úrral sokat jártunk a falu határában folyó régészeti ásatásokra. Talán itt ivódott belém a múlt szeretete, a régiek, ősök tisztelete. Gimnáziumi tanulmányaimat a budapesti Szerb Antal Gimnázium francia-tagozatos osztályában folytattam. Itt rajztanárom Apostol Péter tanár úr volt,aki a gimnáziumban kerámia szakkört vezetett.Általa ismertem meg az agyagot,a "fazekas szakma" izgalmas gyönyörűségét. Érettségi után egyértelmű volt számomra, hogy ezt a szakmát szeretném folytatni. Laborcz Mónika iparművésznél lettem tanuló. Ő tanított az iparművészeti kerámiakészítés minden fogására. 2 év múlva. 1979-ben szakmunkásvizsgát tettem. Előbb a Lignifer kézműipari szövetkezetnél bedolgozó lettem, majd az induló hejőszalontai fazekasszövetkezetben korongozó állást vállaltam. (Mezőcsáti butellákat kellett korongoznom.)  1991-ben főállású egyéni vállalkozó lettem. Azóta fazekasként dolgozom. Fazekas tanulmányaimat a budapesti Kresz Mária Fazekasközpontban továbbképeztem, így újabb szakmunkásvizsgát tettem, majd fazekas-mester-fazekasszakma oktató és játszóházvezető képesítést szereztem. Mint fazekas őrzöm a múlt hagyományainak egy kis darabkáját. Ez esetemben az észak-nyugat dunántúli fazekasközpontok stílusának követését, feldolgozását, valamint a Somogyban-Tolnában szórványosan található nem általánosan ismert tárgyak, motívumok felelevenítését jelenti. Szeretem a munkámat, sok örömet jelent nekem, s próbálom ezt átadni tárgyaimon keresztül a ma embereinek is. www.

www.diakeramia.hu