Új szakmák elnevezése

Vissza az előző oldalra

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény hatályba lépésével fokozatosan kivezetésre kerül az Országos Képzési Jegyzék (a továbbiakban: OKJ), helyét az iskolai rendszerű képzések esetén a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelettel kihirdetésre került Szakmajegyzék, az iskolarendszeren kívüli képzések esetén a kialakítás alatt álló szakmai képesítés (szakképesítés) lista veszi át.

Az új elnevezésű szakmák és szakképesítések, valamint az OKJ-ban szereplő régi szakképesítések között nincs automatikus megfeleltetés, ezért annak érdekében, hogy az új szakmák, illetve szakképesítések is elfogadhatók legyenek a szabályozott tevékenységek gyakorlásához, szükség van az ágazati jogszabályok módosítására, a megfelelés kimondására.

Ennek érdekében a Magyar Közlöny 32. számában megjelent az ITM rendelete, amely megállapítja az építőanyag-ipari, benne a kerámiaipari tevékenységek gyakorlásához elfogadható régebbi (OKJ) szakképesítések és új szakmák, illetve szakképesítések közötti megfeleltetést.

A rendelet szerinti módosítás átmeneti jellegű szabályozás, tekintettel arra, hogy deregulációs elemeket nem tartalmaz.