Új technológia

Vissza az előző oldalra

Új gyártástechnológia került kidolgozásra a Bakony Ipari Kerámia Kft-nél, mellyel nagy átmérőjű, precíziósan megmunkált kerámia dugattyúk gyártása vált lehetővé.

A veszprémi telephelyű Bakony Ipari Kerámia Kft. K+F termékfejlesztésbe kezdett 2017. év elején. A projekt célja egy nagy átmérőjű, készre munkált kerámia dugattyú prototípusának legyártása, melyet nagynyomású folyadék szivattyúkhoz lehet felhasználni. A terméken kívül az előállításhoz szükséges gyártástechnológia kifejlesztése is a célkitűzések között szerepelt.

Az így kifejlesztett gyártástechnológiának köszönhetően a Társaság képes lesz magasabb hozzáadott értékű, nagyobb precizitást igénylő termékek gyártására, egyben magasabb árkategóriába tartozó termékek közvetlenül a végfelhasználóknak történő értékesítésére.
A kerámia dugattyúkat a nagy nyomású folyadék szivattyúkat gyártók szerelik be késztermékeikbe, elsősorban a vegyipar számára. Ezzel az új termékkel a beszállítói láncban is előbbre léphet a vállalkozás.

A készterméknek már jóval magasabbak a minőségi követelményei, mint az eddig gyártott félkész daraboknak, ezért is volt szükség egy olyan alapanyag kifejlesztésére, amely polírozásával a megfelelő felületi érdességet el lehet érni.

2017-től több kísérleti receptúra került tesztelésre. A legfőbb alapanyag, a timföld, valamint a sajtolást elősegítő kötőanyag kiválasztása kulcsfontosságú feladat volt. Az anyagfejlesztéshez segítséget nyújtott a Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézete, ahol különböző vizsgálatokra volt lehetőség, melyek segítségével meg tudtuk találni a legjobb anyagösszetételt. A legnagyobb kihívást a nehezen megmunkálható alapanyag okozta, illetve a nem megfelelő felület. Egy jól megválasztott kötőanyag típus megoldotta a felületi porozitással kapcsolatos problémákat.

A préspor sajtolása egy rendelkezésre álló sajtoló berendezésen történt, mellyel 1000 bar nyomáson lehet nagyméretű nyersterméket előállítani. A sajtolt termékek formázása egy, a projekt keretében beszerzett CNC esztergagépen történt, mely biztosította a nyerstermék alak és méretpontosságát.

A kifejlesztett új alapanyag szükségessé tette, hogy a jelenlegitől eltérő és speciális hőgörbe szerinti égetéssel legyen biztosítva a termék tökéletes anyagminőségének elérése. Ezt a projekt keretében beszerzett magas hőmérsékletű elektromos kemence tette lehetővé, mellyel sok kísérleti ciklus elvégzése után sikerült megtalálni az anyagnak megfelelő legoptimálisabb beállításokat.

Ezt követően nagy kihívást jelentett az égetett termékek készre munkálása is, mely több, gyémánt szerszámmal elvégzett műveletet jelentett. A termék palástköszörülése a projekt keretében megvalósított csúcsnélküli köszörűgépen történt. Itt a kihívás a megfelelő gyémánt szemcseméret ill. az optimális megmunkálási paraméterek megtalálása volt. A termékek homlokköszörülése, furatköszörülése és palást polírozása a rendelkezésre álló eszközökön történt, minden egyes műveletnél kikísérletezve a megfelelő anyagokat és beállítási paramétereket. A prototípus megmunkálás utáni tisztítása, mosása érdekében beszerzésre került egy ultrahangos tisztító berendezés mellyel a termék külső és belső tisztítása vált lehetővé.

Az elkészült prototípus minőség ellenőrzésének megoldása szintén a projekt része volt. Ennek érdekében beszerzésre került egy méretellenőrző berendezés, mely segítségével nagypontosságú érintés nélküli félautomata méret ellenőrzésre nyílik lehetőség, az elérendő méretpontosság, 0,015 mm biztosítása érdekében. Szintén beszerzésre került egy optikai vizsgáló berendezés és egy nagyítós lámpa a felületi hibák kiszűrése érdekében.

A 2 évnyi fejlesztési munka eredményeképpen a Társaság saját erőből sikeresen kifejlesztett egy új terméket, egy nagyátmérőjű, magas alumínium-oxid tartalmú, precíziósan megmunkált kerámia dugattyút, megfelelő égetett sűrűséggel, felületi érdességgel és méretpontossággal. A kísérletek alatt rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjtöttek a projektben résztvevők, mind alapanyag fejlesztés, mind préselés, nyers és égetett megmunkálás ill. égetés esetében.

A termék piacra juttatása érdekében sikeres piackutatás történt szakemberek bevonásával, feltárva a piaci igényeket, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a prototípusból rövidesen a végfelhasználónak értékesített sorozatban gyártott termék legyen.

A K+F tevékenység a Széchenyi 2020 projekt keretében került megvalósításra. Projektszám: GINOP-2.1.7-15.2016.00488