Kerámia és a dekarbonizáció

Vissza az előző oldalra

A kerámiaipar hatalmas potenciállal rendelkezik a zöld gyakorlatok terén. Ez a lehetőség kettős: az egyik a gyártásban, a másik az alkalmazásokban. Az Európai Unió FIT for 50 programja, valamint a napokban elkezdődött glasgow-i klímakonferenciája és a nemzetállamok vállalásai jelentős lépéseket fogalmaznak meg a nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése 2050-re.

Min tudvalevő a tégla, cserép és a kerámiaiparban döntően a széndioxid kibocsátásért felelős földgáz felhasználással történik a szárítás és égetés és ma még csak kisebb arányban van jelen az elektromos energia.
A nagyságrendekkel nagyobb karbon kibocsátással rendelkező iparágak mellet a kerámiaipar is jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekbe, hogy hozzájáruljon a nettó nulla eléréséhez.
A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése holisztikus megközelítést igényel a kerámiatermékek életciklusának kezdetétől a legvégéig.


Ellátási láncban lévő lehetőségek
A szén-dioxid-kibocsátás 15%-a a szállításból származik, így az ellátási láncokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor a szén-dioxid-kibocsátásról van szó. A nyersanyagok és végtermékek szállítása egyaránt hozzájárul a szervezet szénlábnyomához. A kerámiaanyagok kiszervezése elkerülhetetlen ebben az iparágban, ahol a piacot nagyrészt Ázsia uralja.
Az ellátási lánc szerkezetében változtatásokat lehet végrehajtani a szénlábnyom csökkentése érdekében. Például a készletek növelése javítja a helykihasználást a szállításban, végső soron csökkentve a szállítás gyakoriságát.


Gyártás
A kerámiagyártás energiaigényes folyamat, a hagyományos égetési módszerekkel, amelyek
magas gázkibocsátást eredményeznek. E kibocsátások hatásának csökkentésének egyik módja a tiszta energiák arányának növelése, pl. hidrogén vagy biogáz, illetve a fotovoltikus energia növelése a termelés különböző szakaszaiban. Alternatívaként megjelentek olyan innovatív gyártási módszerek - például a hideg szinterezés - amelyek ipari elterjesztése lehetőségeket rejt magában a kerámiaipar dekarbonizálásában.


Alkalmazások
A kerámiák alkalmazásai kiváló emisszió csökkentési képességekkel rendelkeznek, legyen szó közvetlen vagy másodlagos hatásokról. A műszaki kerámiák optimális anyagtulajdonságokat biztosítanak olyan technológiák előállításához, mint például a katalizátorok, amelyeket kifejezetten a károsanyag-kibocsátás csökkentésére terveztek az autóiparban.
Vannak más módok is arra, hogy a kerámiák a végfelhasználói alkalmazások számára hatékonyabban működjenek és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Például a kerámia mátrix kompozitok beépülésben való használatának egyik előnye a súlycsökkentés, az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és a jobb motorteljesítmény. Ennek az az eredménye, hogy a repülőgépek üzemeltetésekor kevesebb széndioxid kerül a levegőbe.


Egy zöldebb jövő felé
A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a kerámiaipar számos területén nemcsak lehetséges, hanem előnyökkel, pl. költségcsökkentéssel is járhat, ugyanakkor ezek komoly fejlesztésekkel és nagy értékű beruházásokkal valósíthatóak meg. A fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadása lehetővé teszi egy olyan jövőálló kerámiaipar létrehozását, amely képes hatékonyabban teljesíteni az egyre zöldebb gazdaságban.

További dokumenntumok itt