MAKESZ európai tag

A Magyar Kerámia Szövetség ( MAKESZ ) ez év februárjában hivatalosan is felvételt nyert az Európai Kerámia Szövetség (CerameUnie) FEPF szervezetébe.
A FEPF ( European Federation for Table- and Ornamental ware ) a porcelán és kerámia edény, a kerámia díszműgyártók érdekvédelmi és érdekérvényesítő szervezete. A társaság elődje az a1959-ben megalakult egyesülete volt, amely az Európai Unió 1993-as alapítását követően csatlakozott a brüsszeli székhelyű ernyőszervezethez.
A szervezet jelenlegi tagjai az angol, francia, ( legújabban) a magyar, illetve a német, olasz, portugál, román, spanyol szövetségek, valamint több szövetséggel nem rendelkező jelentős ipari vállalat Ausztriából, Csehországból, Bulgáriából Lengyelországból.
Számos eredményes program fűződik nevéhez. Így az iparág energia hatékonysági tervezete vagy a 2012-ben elindított antidömping eljárás eredményes végig vitele. Ez a EU határozat több 30 ezer kerámiaipari munkahelyet mentett meg az elmúl évek alatt és jelentősen lefékezte főleg Kínából beérkező alacsony minőségű és árfekvésű termékek behozatalát az Unió piacára.
Jelenlegi egyik legfontosabb feladata a 2018-ban életbelépő élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok ( FCM ) így a kerámia edények kioldási értékének drasztikus csökkentését tervező szabályozás betartható keretek közé szorítása figyelembe véve az egészség és környezetvédelmi szempontokat is.
A szervezet a több száz éves európai kerámiaipari tradícióit és 25.000 közvetlen munkavállaló érdekeit képviseli az Unió döntéshozó szervezeteiben.